Броня

Брони

Брони се произвеждат за всеки модел от съвременните автомобили. Те се монтират отпред и отзад на колата и служат да намалят силата на удара с друга кола или някакво друго препятствие . Термина “ броня „, вече не е актуален за съвременните автомобили. Първите монтирани брони през началото на двадесети век, наистина са отговаряли на това име, защото са били от стомана и главната им цел е била да предпазват колата и живота на хората в нея.

Днешните брони се изработват от различни видове пластмаси, които не само предпазват автомобила, но и имат за задача да омекотят удара и по този начин да предпазят хората в колата от тъй – наречения  „къмшичен “ удар. Срещу последиците от този коварен удар се използват също и предпазните колани и въздушните възглавници.
При този вид  пластмасови брони, за разлика от стоманените, са защитени сравнително добре не само хората в автомобила, но другите участници в движението по пътищата, като пешеходци , велосипедисти и мотористи. При сблъсък с тях пораженията, които ще нанесат съвременните пластмасови брони, ще бъдат несравнимо по – малки от колкото от старите стоманени брони.

Други  предимства на съвременните пластмасови брони са значителна по – ниската цена, и предимството, при по – леки удари, в повечето случаи те не се повреждат и по тях не остават незаличими следи. Ако все пак вследствие на удара, се получи вдлъбнатина или резка върху повърхността на бронята, трябва внимателно да проверим дали няма и вътрешни невидими с просто око повреди, защото те ще намалят ефекта от омекотяване на следващ по – силен удар и така ще намали значително функцията на бронята да предпазва хората в колата. При по – малки повреди на бронята, те могат да се поправят без да се сваля тя от автомобила, чрез пълнене  на вдлъбнатините и последващо боядисване. Ако повредата е толкова голяма, че трябва да се смени с нова, това може да се направи и дори от опитен любител, защото при повечето автомобили не е никак сложно демонтирането на старата и монтирането на новата броня. При някои модели автомобили се налага да се отстранят фаровете и мигачите, за да се свали предната броня и съответно задните светлини за задната. броня.

Функция на бронитe

broniАвтомобилът не е разкош – той е средство за придвижване.
Този девиз на века, започва да се превръща в реалност. Колата се превърна за повечето хора в неразделна част от живота им и те не виждат как ще живеят без нея. Сега си представете една кола без предни и задни брони. Всеки един автомобил без брони, губи от своята красота, стил и индивидуалност. Освен това губим и почти изцяло безопасността на придвижване.

broniАвтомобилните брони са устройства, служещи за укрепване на предната и задната част на моторното превозно средство и служи като буфер при сблъсък с друга кола или препятствие по пътя. Концепцията при изработването на съвременните брони е те да предпазват и отделни елементи от предната и задната част на автомобила, като фарове, стопове, решетка на радиатора и др. Предните и задните брони се състоят от няколко основни елемента:

  • усилващи елементи и материали, водещи до по-голямата им здравина, както цялостно, така и като отделни буфери
  • странични елементи на тази брони. Те се поставят главно за предпазване на боята при много близко движение до друго моторно превозно средство или препятствие.
  • други елементи, като декоративна решетка или вградени халогенни фарове, служещи повече за красота и идентичност на отделния модел автомобил, отколкото за безопасност.

broniДнес автомобилните брони, заедно с други части и елементи от моторното превозно средство, се развиват и усъвършенстват с помощта на съвременна електронна техника. В процеса на тези разработки, инженерите могат да се уверят, че всички тези брони ще отговарят на съответните стандарти за безопасност. В момента се разработват брони, които да са сравнително безопасни и за пешеходците от сериозно нараняване. Това може да стане при проектиране на брони с различна форма и твърдост за да сравнително безопасни за хората по пътя. Не трябва да забравяме и аеродинамичните функции на предните, а и на задните брони. При тези скорости които развиват съвременните автомобили, това е много важна функция. Днешните брони се проектират в аеродинамични тунели.

1 харесване

0 коментари

Напиши коментар

Полетата с * са задължителни